Amb l’arribada de les vacances, ens plantegem on anar o què fer durant aquest temps lliure inusual del que disposem. Una de les opcions més senzilles i saludables que podem escollir, ja sigui per dies puntuals o per anar-hi durant uns quants dies, és anar de ruta. Ja sigui per la costa, la plana o per la muntanya es una pràctica molt estesa que ens permet desconnectar i relaxar-nos de la vida quotidiana sense necessitar de grans equipaments.

Sortir a practicar el senderisme ens aporta un munt de beneficis saludables. És una molt bona manera de posar-se en forma, augmentar la capacitat pulmonar i cremar greix. A més, ens ajudarà també a sentir-nos més animats i actius i segons on anem a socialitzar amb la gent que ens trobem durant la ruta.

Tot i així, és important prendre algunes mesures per tal de prevenir possibles imprevistos que ens puguin sorgir.

Planificar bé la ruta

És molt important escollir la ruta que farem adequant-la a les nostres capacitats, vigilant no excedir els nostres límits. Tingues en compte el temps aproximat que necessitaràs, la distància i els desnivells. I sobretot consulta abans de sortir la meteorologia prevista durant la ruta per evitar així possibles problemes. Tingues en compte el pes que portes i la distància que l’hauràs de portar, si pots aconseguir menjar i aigua pel camí per reduir la càrrega i evita pesos innecessaris.

Alimentar-nos i hidratar-nos bé

Porta aigua suficient per tota la ruta i informa’t de si hi ha fonts o llocs on obtenir-ne més al llarg del recorregut. També calcula prèviament els àpats que faràs al llarg del dia i és recomanable portar també alguna peça de fruita i fruits secs (preferiblement evita les panses, millor ametlles o avellanes) o barretes energètiques.

Anar ben equipats

Escull la roba adequada per l’estació de l’any i la climatologia que hi ha d’haver i un bon calçat, sobretot en rutes de muntanya per evitar lesions així com un impermeable lleuger per si canvia el temps. També és molt aconsellable, sobretot a l’estiu, portar crema solar així com protectors per prevenir l’aparició de llagues pel fregament, vaselina pels peus en rutes especialment llargues i si marxem diversos dies de ruta també es aconsellable dur una petita farmaciola amb medicaments i cures de primera necessitat i llanterna o llum frontal. També l’ús de bastons de trekking ens ajudarà a reduir molt l’intensitat del treball de les cames durant la ruta.

Prendre mesures de seguretat

Per evitar accidents, sobretot en rutes de muntanya o per terreny perillós, és molt important informar a algú de la ruta que volem fer i fer-la acompanyat d’algú més.

Porta un mapa per orientar-te bé i les indicacions que hauràs d’anar seguint al llarg del recorregut.

En rutes llargues, tingues prevista una ruta alternativa més curta per si la meteorologia es complica i, si és necessari, tingues seny per fer-te enrere a temps.

És aconsellable, aprofitant les noves tecnologies que portem alguna aplicació (com per exemple Alpify) que permeti localitzar-nos en cas d’emergència o accident.

Tenir cura de l’entorn

Evita abocar deixalles i tingues cura de la flora i la fauna. Gaudeix de la natura i permet que d’altres també en gaudeixin.