QUE ÉS?

Tot i que pot semblar una dolència específica, són molts els casos que ens venen referint dolor o molèsties a la zona de la cintura escapular sense tenir un origen traumàtic clar. El pacient acostuma a descriure la simptomatologia com a que es nota la zona de les espatlles i les cervicals molt carregada. Habitualment també refereixen que sembla com si les molèsties els hi baixessin pels braços, els hi pugessin pel coll o bé els hi arribés fins a la zona temporal entre d’altres.

Sovint aquestes molèsties poden tenir l’origen en punts gallet miofascials (PGM). Aquests punts varen ser definits (per Simons i cols. 1999) com a una zona hiperirritable localitzada en una banda tensa que genera dolor quan es comprimeix, es destensa, sobrecarrega o contrau un teixit i que pot generar dolor referit, o sigui, un dolor que es sent en una zona apartada del punt gallet. Aquestes sobrecàrregues poden venir originades per postures mantingudes davant de l’ordinador o sostenint pes o per tensió emocional entre d’altres causes. També poden donar altres símptomes tals com hipersensibilitat (aparició de dolor per estímuls suaus), falta de força o fatiga ràpida entre d’altres a la zona afectada. Aquests punts poden ser palpats també en músculs que no presenten molèsties, ja que tenim molts PGM al cos inactius o latents que no presenten cap mena de simptomatologia.

NO ENS CONFONGUEM!

En molts casos els PGM actius poden ser confosos inicialment amb contractures, però amb el pas del temps poden tendir més a evolucionar per l’activació d’altres punts anteriorment latents (que no presenten simptomatologia). En casos com aquests és habitual veure que tractant la zona amb tècniques tradicionals de la fisioteràpia tals com la teràpia manual, estiraments o termoteràpia el pacient no presenti signes de millora amb el pas del temps.

D’ACORD, PERÒ EXISTEIX UN TRACTAMENT?

Existeixen diverses tècniques de fisioteràpia per al tractament de PGM. Per una banda es troba el tractament conservador, consistent en diverses maniobres amb l’objectiu d’inhibir el PGM actiu i per l’altra el tractament amb punció seca.

I QUE ÉS LA PUNCIÓ SECA?

La tècnica de punció seca és el tractament de PGM mitjançant una agulla molt fina (molt similar a les que es fan servir en acupuntura) per arribar fins al propi punt gallet per tal de desfer aquest nòdul i alleujant així el dolor del pacient. És possible que durant el tractament aparegui una lleugera contracció sobtada, que refereixi molèsties a la zona de tractament o que es noti millor el dolor referit en àrees distants del punt. Després del tractament s’acostuma a notar un descens de la tibantor de les fibres musculars i, tot i que els primers dies després del tractament es pot notar adolorida la zona tractada, amb el pas de pocs dies remet.

I QUI M’HO POT FER?

A ProFisio Girona disposem de personal format amb els coneixements necessaris per al tractament d’aquest tipus de dolències entre moltes altres.

TRUCA’NS ARA I DEMANA CITA

872 26 46 92

o contacta: profisio.girona@gmail.com