Està clar que l’era digital aporta una gran quantitat de beneficis a la nostra vida quotidiana i ara amb l’arribada de les festes nadalenques és molt comú regalar tauletes, smartphones i altres aparells electrònics.

Estem acostumats a fer servir dispositius com smartphones i tauletes per comunicar-nos, llegir, treballar o com a via d’oci. Del que la gent no és tan conscient és de que al passar tant temps fent servir aquests aparells adoptem males postures sobretot de la columna cervical.

Es diu que el pes del cap suposa aproximadament un 10% del pes total del cos, però quan el cap s’inclina cap avall es produeix més pressió a la columna cervical. Evidentment el nostre cos està preparat per suportar aquest pes, el problema està al excedir-nos en el temps que li requerim que ho faci. El dolor que notem quan passem llargs períodes de temps en aquesta postura és degut a que la musculatura que ens ajuda a tenir el cap aixecat ha de treballar en estirament i aquest treball prolongat en el temps pot provocar inflamació i dolor a la zona. En casos més greus pot fins i tot conduir a pinçaments nerviosos i tensió muscular.

 

Quins són els símptomes associats a aquesta patologia?

Aquest tipus de problemes de la columna cervical poden ocasionar símptomes com mals de cap continus, molèsties a les espatlles i a les cervicals o un augment de la corba de la columna vertebral.

 

I com es pot tractar?

El mètode més efectiu, com en la majoria de patologies, és la prevenció. El coll pot ser tractat com qualsevol altre part de l’esquena i la columna vertebral. Anant al fisioterapeuta no només podran tractar la teva dolència sinó que et podran aconsellar com evitar que et torni a aparèixer.

No existeix un tractament específic per al dolor cervical amb aquest origen, ja que cada persona pot tenir dolor per la lesió d’una estructura diferent o presentar diferents símptomes. Tot i així un professional de la fisioteràpia sabrà avaluar cada persona individualment i aplicar-hi el tractament necessari.

 

Com puc prevenir aquesta mena de dolor cervical?

El més important és parar atenció a les senyals que ens envia el cos.

Quan fem servir tauletes, intentar fer servir suports o bases que ens permetin no sostenir nosaltres el pes i que ens mantinguin la pantalla al davant dels ulls, evitant així la inclinació del cap.

I el més important és que evitem els períodes de temps perllongats en què utilitzem dispositius mòbils o tauletes.