Amb les festes nadalenques arriben un munt de dinars, sopars i festes on anar ben arreglat sembla un imperatiu. Especialment en el cas de les dones, on acostuma a anar acompanyat d’un tipus de calçat que realça la figura i estilitza les cames. El que sovint no es té en compte és que el “mal de peus” que ocasiona amb el pas de les hores, pot acabar derivant en dolències majors.
Si bé es parla sovint de la importància d’un calçat adequat en esports com el running, el basquet o el futbol entre d’altres, solem oblidar-nos de que no només és important dur-lo en la pràctica esportiva sinó en el dia a dia i fins i tot en les festes.
Amb aquest article no vull dir que tothom que porti sabates de taló alt hagi de patir aquestes dolències, però si que predisposen a les que les porten a poder-les patir. Estadísticament les dones pateixen fins a 4 vegades més problemes als peus que els homes, i gran part d’aquests casos venen ocasionats per l’ús de calçat inadequat.
Quin problema hi ha en portar sabates de taló alt?
Hem de tenir en compte que al caminar descalç, la part davantera del peu suporta aproximadament el 43% del pes del cos i el 57% restant recau a la part posterior. El problema és que com major és l’alçada del taló, major és el percentatge de pes que recau a la part anterior del peu.
Tal com veiem en la imatge, amb 4 cm de taló els percentatges s’inverteixen, amb 6 cm el pes que recau a la part davantera és del 75% i en talons superiors als 10 cm ja supera el 90% del pes corporal.
A part de l’alçada, el fet que sovint els talons d’algunes sabates també siguin molt prims suposa una inestabilitat molt major al caminar, amb els riscs de caigudes, treball muscular inadequat i altres lesions que suposa per a qui les porta .
Aquest desequilibri en la distribució del pes fa que es modifiqui la posició corporal (a part d’estilitzar les cames). Això provoca un treball muscular inadequat per compensar-ho que pot ocasionar de manera directa esquinços de turmell, contractures a nivell dels bessons i dolor lumbar. Més a llarg termini, si se’n fa un ús abusiu, també pot acabar provocant tendinitis, l’aparició de galindons (el famós Juanete) o altres deformacions del peu, escurçaments musculars o problemes articulars (artrosis, artritis, etc.) de genoll.
Com podem evitar-ho?
No es tracta d’obrir l’armari i llençar totes les sabates de taló, sinó evitar portar-les durant moltes hores i intentar no superar els 6 cm de taló.
L’important és no abusar de les sabates de taló alt i estret, ja que a part de les dolències que ja hem dit evitarem risc de patir caigudes i lesions (a part del risc que suposa per a qui és trepitjat amb elles).
També seria aconsellable fer uns bons estiraments de cames si ens les notem adolorides a fi de prevenir escurçaments musculars (principalment bessons i isquiotibials) i fer-nos-hi un massatge suau per relaxar la musculatura després del treball en una posició forçada.
En el cas de que aparegui alguna de les dolències esmentades no dubteu a posar-vos en contacte amb ProFisio Girona i us ajudarem a eliminar-les.
Gaudiu de les festes nadalenques i bon any nou
https://www.youtube.com/watch?v=-bkATBA8HWw
Leave A Comment